Tips & Trucs

Voordat je naar Marokko vertrekt willen we je graag nog wat handige informatie, tips & trucs meegeven.
Beste reistijd

klimaat marokko
Klimaat

Marokko is eigenlijk het gehele jaar goed te bereizen, maar in de zomermaanden juli en augustus wordt het in het zuiden erg warm. Het is dan veel te warm om iets te doen. Aan de kust kan het dan juist heerlijk zijn. Ook in de bergen heb je minder last van de hitte. In het voorjaar (april-mei) zijn de weersomstandigheden vaak het aangenaamst met een zomers klimaat in het zuiden en in de bergen aan de mediterrande en Atlantische kust.
Ook in de winter kun je prima naar Marokko reizen. In het zuiden kan de temperatuur overdag perfect zijn, maar bedenk dat het ‘s nachts behoorlijk afkoelt, vooral in de woestijn. Neem daarom ook wat warmere kleding mee. Wanneer je graag in de bergen wilt wandelen, dan kun je het beste van april tot oktober gaan. Na die periode komt er een laag sneeuw te liggen. Wanneer je ervaring hebt met sneeuwomstandigheden hoeft dat geen probleem te zijn.

Feestdagen

 Marokko kent heel wat feestdagen. De data van islamitische religieuze feestdagen worden bepaald aan de hand van de maankalender. Die feestdagen vallen ieder jaar op een andere datum, omdat de maandkalender jaarlijks 11 dagen ‘verliest’ ten opzichte van de westerse Gregoriaanse kalender. De nationale feestdagen vallen wel ieder jaar op dezelfde datum. Hieronder de feestdagen op een rij. Houd er rekening mee dat banken, postkantoren en winkels tijdens nationale feestdagen en soms zelfs tijdens islamitische feestdagen dicht kunnen zijn. Tijdens de ramadan kun je overdag het beste niet tussen de mensen eten.


Islamitische feestdagen

Aïd el Kebir (offerfeest) – 2012: 26 okt, 2013: 15 okt, 2014: 5 okt
Muharram (islamitisch nieuwjaar) – 2012: 15 nov, 2013: 5 nov, 2014: 15 okt
Id-ul-Maulid (geboorte Mohammed) – 2012: 5 feb, 2013: 24 jan, 2014: 14 jan
1ste dag ramadan – 2012: 20 jul, 2013: 9 juli, 2014: 29 juni
Aïd es Seghir (Suikerfeest) – 2012: 19 aug, 2013: 8 aug, 2014: 29 juli

Nationale feestdagen

1 januari – Nieuwjaardag
11 januari – Feest ter gelegenheid van het Istiqal-manifest
1 mei – Dag van de arbeid
30 juli – Kroningsfeest
14 augustus – Wadi Eddahab (herdenking verovering Spaanse Sahara)
20 augustus – Dag van de revolutie
21 augustus – Verjaardag van de koning en Jeugddag
6 november – Dag van de Groene Mars
18 november – Onafhankelijkheidsdag

Op 30 juli is de nationale feestdag van Marokko. Op die dag volgde koning Mohammed VI zijn vader Hassan II op. Deze dag wordt groots gevierd met vuurwerk, parades en muziek.

Voor je vertrekt

Visum
Voor mensen met een Nederlands paspoort geldt geen visumplicht. Je krijgt bij binnenkomst in Marokko een visum voor drie maanden. De enige eis die gesteld wordt is dat je paspoort bij vertrek naar Nederland nog minimaal 6 maanden geldig is.

Vaccinaties
Het is niet verplicht je te laten vaccineren wanneer je naar Marokko gaat, maar we raden je aan om je toch te laten vaccineren. Voor de meest actuele informatie over geadviseerde vaccinaties verwijzen wij je door naar de volgende websites: GGD, Vaccinaties op reis, Reisprik.nl

Medicijnen
Veel reizigers krijgen er last van tijdens hun reis: diarree. Neem daarom uit voorzorg een paar diareeremmers mee. Ook O.R.S tegen uitdroging en aspirine of paracetamol kunnen goed van te pas komen. Uiteraard zijn er in Marokko ook medicijnen (of genezende kruiden) te vinden, maar het is altijd handig om dit alvast bij je te hebben.
Een ‘medicijn’ voor lichte slapers: oordoppen! Sommige hotels hebben maar dunne muren en je kunt dus last hebben van geluid en niet te vergeten de dagelijkse vroege moskee oproep.

Vakantie Marokko
Kleding

 Onze ervaring leert dat het altijd handig is om een (dunne) lange broek en een trui of vest met lange mouwen mee te nemen voor de soms wat koelere avonden. Wanneer je in de zomer naar Marokko vertrekt is luchtige kleding voor overdag voldoende. Ga je in de winter naar Marokko, dan kun je beter ook warme kleren en een regenjack in pakken.
Van vrouwen, maar ook van mannen wordt verwacht dat de schouders en knieën bedekt zijn. Een broek of rok tot over de knieën en blouses of t-shirts met (korte) mouwen zijn goed. Een dunne sjawl is handig om even om te slaan of om bijvoorbeeld tijdens een kamelentocht te gebruiken tegen het zand. Ga je de bergen in om wandelingen en trekkings te maken, dan zijn goede wandelschoenen aan te raden, anders is een paar schoenen waar je goed op kunt lopen of een paar wandelsandalen voldoende. Neem in de zomer eventueel ook een paar slippers mee. In de winter is het aan te raden dichte schoenen mee te nemen, het kan dan fris zijn en het regent meer, vooral in de bergen.
 Geld en pinnen
De munteenheid van Marokko is de Dirham.
Marokko is niet bijzonder goedkoop maar wie een beetje oplet komt met zo’n 30-40 euro per dag een heel eind. Er zijn in Marokko genoeg pinautomaten om te pinnen. Alleen in de afgelegen gebieden en kleine dorpen zul je ze niet zomaar vinden. Zorg dan ook dat je geld op zak hebt om dagen in afgelegen gebied te overbruggen.

Electriciteit

Vrijwel overal in Marokko is de netspanning 220 volt. De aansluiting is hetzelfde zoals wij die hier kennen. Een wereldstekker is dus niet nodig. Het kan voorkomen dat in sommige gebieden of plaatsen een netspanning van maar 110 volt is, maar het is niet echt nodig om een adapter mee te nemen, tenzij je echt niet zonder stroom kunt.

Telefoneren & Internet
Op de meeste plaatsen zul je op je mobiele telefoon gewoon bereik hebben. Let er wel op dat het telefoneren behoorlijk prijzig is! Informeer voor de tarieven bij je mobiele provider. Je kunt ook een telefoonkaart aanschaffen waarmee je vanaf een openbare telefoon naar huis kunt bellen. Je kunt ook naar huis bellen vanuit een belwinkel.
In alle grotere steden kun je internetcafés vinden echter, de verbinding is niet altijd even goed. Daarnaast zijn er hotels met Wifi waar je als gast gebruik van kunt maken.

Eenmaal in Marokko

Eten en drinken

Drink geen water uit de kraan! Water in flessen is bijna overal te koop. Check wel even of de dop er nog ‘goed’ op zit. Het is beter om geen ijsklontjes in je drinken te laten doen, tenzij je hebt nagevraagd of ze zijn gemaakt van bronwater.
Een fooi geven is gebruikelijk. Max 10% van de rekening maar vaak is men al blij met 3 of 5 dirham.

Alcohol

Het drinken van alcohol is verboden voor moslims. Het is dan ook wat lastiger om er aan te komen. In sommige plaatsen is alcohol verkrijgbaar, maar je moet het maar net weten. Alcohol is relatief wel duur, zo’n 25 dirham voor een biertje. Er zijn maar weinig winkels die een vergunning hebben om alcohol te verkopen. Sommigen verkopen het dus stiekem. In grote steden zijn wel bars waar ook alcohol geschonken wordt. Het bezoeken van een bar is voor vrouwen geen goed idee, maar ook westerse mannen doen er verstandig aan om niet alleen binnen te stappen. In de duurdere hotels en restaurants wordt vaak wel alcohol geschonken. Alcohol is dus moeilijk te verkrijgen in Marokko en het drinken van alcohol in het openbaar is geen optie.


Het toilet

Omdat het rioleringssysteem in Marokko niet berekend is op WC papier en een verstopping grote gevolgen kan hebben gaat je WC papiertje altijd in de prullenbakjes. Nooit doorspoelen! Toileten zijn vaak hurktoileten, maar steeds vaker komen we westerse toiletten tegen. In hotels zie je voornamelijk westerse WC’s. Toiletpapier is vaak niet aanwezig. Heb dus altijd papieren zakdoekjes op zak.

Excursie vanuit Marrakech
Nep gidsen

Marokko kent veel zogenaamde ‘faux guides’, beter gezegd: nep gidsen. Dit zijn Marokkanen die je op straat aanspreken om je de weg te wijzen of onder het mom van ‘ik wil mijn Engels graag verbeteren’ contact met je maken. Ze kunnen heel vasthoudend zijn en willen je eigenlijk altijd iets verkopen, vaak met bezoeken aan winkeltjes van de hele familie. Probeer je hier niet te veel aan te ergeren. Meestal is vriendelijk maar duidelijk zeggen dat je dat niet wilt voldoende, maar soms is dat niet voldoende. Als vrouw werkt het vaak om te zeggen dat je anders je man zult halen, of dat je op je man aan het wachten bent. Het kan handig zjn om een foto van je man/vriend op zak te hebben. Alleen officiële gidsen mogen je rondleiden in Marrakesh. Bedenk dat de mensen dit doen om brood op de plank te krijgen, veel mensen hebben het niet zo breed. Daarbij kan het nooit kwaad om eens door een local rongeleid te worden. De meeste mensen weten interessante informatie te vertellen en je komt in steegjes waar de gemiddelde toerist niet zelf in loopt. Leuke ervaring dus, en je maakt de mensen ook weer blij met een paar dirham.

Fotograferen
Marokko is een fotogeniek land met prachtige landschappen, imponerende gebouwen en mooie mensen, maar niet iedereen vindt het zomaar goed om gefotografeerd te worden. Vooral het fotograferen van vrouwen kan behoorlijk wat weerstand oproepen. Vraag beter toestemming als je mensen wilt fotograferen. Er zijn ook mensen die geld willen zien voor die foto. Bedenk of je daaraan mee wilt werken. Aan de ene kant kan dan in de toekomst niemand meer ergens gratis een foto van nemen en aan de andere kant is het gewoon een creatieve manier van een arme individu om aan inkomsten te komen. Rond de vijf dirham is vaak voldoende. Fotograferen van vliegvelden, militaire objecten of politie is streng verboden!

Bedelaars en bedelende kinderen
Je zult bedelaars en naar snoep of pennenvragende kinderen tegenkomen. Het kan heus geen kwaad om een bedelaar een paar dirham te geven, maar wij raden het af om kinderen snoep of pennen te geven. Met het geven van snoep en pennen etc. stimuleer je hen een volgende keer weer te bedelen. Het is beter om dergelijke giften te doen aan scholen of organisaties die het op hun beurt aan de kinderen kunnen geven.

Terug naar huis

winkelen marrakech
Souvenirs
Het is altijd leuk om souvenirs of andere producten mee naar huis te nemen. Hieronder een lijstje met producten die je (afgezien van enkele uitzonderingen) niet mee mag nemen naar Nederland of andere EG landen:
– verdovende middelen (op het in bezit hebben of vervoeren van verdovende
 middelen staan strenge tot zeer strenge straffen!)
– (vuur)wapens en munitie
– nagemaakte artikelen voorzien van het handelsmerk van een ander
– dieren, met uitzondering van katten en honden met inentingsbewijs tegen
 hondsdolheid
– vlees en vleeswaren
– planten, bloemen en fruit (die mag je wel meenemen als het gaat om kleine
hoeveelheden en als ze uitsluitend bestemd zijn voor persoonlijk gebruik)