over marokko

Marokko, een warme geurendeken van kruiden en specerijen, prachtige gebouwen en imposante moskeeën, bedrijvigheid op het Djemaa el Fna, sterrennachten in de woestijn, een frisse neus in de Hoge Atlas en een zwoele zomerbries door je haar in Essaouira.
Marokko is een land met uitersten waar voor iedereen wat te doen valt. Of je nu graag je slag wilt slaan in de souks, een (pittige) trekking wilt maken in de Hoge Atlas of onder de sterrenhemel wilt slapen in de Sahara; alles is mogelijk!

Dat Marokko voor iedereen wel iets te bieden heeft weten we, maar wat weten we nog meer over Marokko?

Trekking Atlas gebergte
In slechts 3-4 uurtjes vliegen stap je een heel andere wereld binnen. Marokko is een Islamitisch land en kent een zeer traditionele cultuur. Ondanks dat het overgrote deel van de bevolking moslim is, telt het land ook een klein percentage joden en christenen.
De oorspronkelijke bewoners van Marokko waren de Berbers, een volk dat over heel Noord-Afrika verspreid was. Aan het einde van de 7de eeuw arriveerden de Arabieren om hun ideologie, de islam, te verspreiden en de bevolking te bekeren. Bijna alle Berbers lieten zich bekeren en werden moslim.
Tegenwoordig wonen de Berbers voornamelijk in de bergen: in het Rif gebergte in het Noorden van Marokko, in de Hoge- en Anti Atlas en in de Souss vallei in het Midden en Zuidelijkere deel van Marokko.

In de eerste jaren van de 20ste eeuw waren het voornamelijk Europese landen die hun machtsinvloed wilden uitbreiden, Frankrijk in het bijzonder. In 1905-1906 kregen Frankrijk en Spanje de controle over een groot deel van Marokko. In 1911 deed Duitsland tevergeefs een poging om de controle over Marokko te verkrijgen. Na een periode van fel gewapend verzet van de Marokkanen werd Marokko op 2 maart 1956 onafhankelijk van de Franse en Spaanse overheersing.

In totaal wonen er ongeveer 34 miljoen mensen in Marokko verspreid over een oppervlakte van 446.550 km2 (722.550 km2 wanneer je de Westelijke Sahara meetelt). Met deze oppervlakte is Marokko iets kleiner dan Frankrijk of Spanje.
De officiële taal is (standaard) Arabisch, maar het ‘Darija’, Marokkaans-Arabisch, wordt het meest gesproken. Het Darija is een Arabisch dialect. De tweede taal is het Frans (in het Noorden vaker Spaans), dat bijna iedere Marokkaan spreekt. Naast deze officiële talen worden er ook Berber talen gesproken; het Tarifit, het Tamazight en het Tachelhit. Ook zijn er steeds meer jongeren die Engels kunnen spreken, vooral in de toeristische gebieden.

De Marokkaanse keuken is een mengeling van invloeden uit de Arabische, Berberse, Spaanse, Corsicaanse, Portugese, Moorse, Midden-Oosterse, Mediterrane, Afrikaanse, Turkse en Joodse keukens. Een wel heel bekend gerecht is de tajine, welke zowel naar de aardewerken stoofpot als naar het gerecht dat erin bereid wordt verwijst. Deze tajines zijn meestal versierd met allerlei motieven en kleuren. In deze tajines worden groenten en vlees bereid, meestal kip of lam. Belangrijke kruiden in de Marokkaanse keuken zijn kaneel, saffraan, gember, peper, komijn en kurkuma, maar er zijn nog tientallen andere kruiden te vinden. Couscous is de bekendste Marokkaanse maaltijd. Dit eet men gewoonlijk met de familie na het vrijdagse moskeebezoek. Andere typische gerechten zijn pastilla (hartige taart met duif of kip) en harira (soep) welke voornamelijk tijdens de ramadan wordt gegeten.
Een niet te missen drankje is de groene thee met munt, door Marokkanen ook wel ‘Marokkaanse whisky’ genoemd.

In 1999 stierf Koning Hassan II, na 38 jaar monarchie, waarna zijn zoon Mohammed VI staatshoofd werd. Koning Mohammed VI staat bekend om zijn moderne ideeën en zijn enorme inspanningen om Marokko naar de vooruitgang en tot grotere hoogten te leiden. Marokko wordt een steeds populairdere reisbestemming. Sinds Koning Mohammed VI de troon heeft bestegen is het land politiek stabiel. Dit heeft het imago van Marokko als vooruitstrevend en tolerant Islamitisch land enorm verbeterd.

Het klimaat is uitermate geschikt voor het toerisme en het land kent het hele jaar zonneschijn!