Magisch Marokko

Self-Drive Magisch Marokko – 12 dagen / 11 nachten – vanaf 2 personen

Dag 1: Fez (incl. transfer van de luchthaven en ontbijt)
Na nog geen 4 uur vliegen kom je aan in Marokko’s oudste Koningsstad Fez. Op het vliegveld staat onze chauffeur al op jullie te wachten. Hij brengt jullie naar de Riad midden in de Medina (oude centrum) van Fez. Een riad is eigenlijk een oud huis welke vaak al generaties lang van een en dezelfde familie is. Ongeveer 10 jaar geleden begon men in Marrakech met het verbouwen en restaureren van deze huizen tot riads met een aantal kamers voor gasten en toeristen. Wanneer je voor de voordeur staat zal je niet zeggen wat een ruimte en pracht er binnen te vinden is. Het leuke aan een riad is dat de Marokkaanse stijl behouden is en je er ondanks dat je in de stad bent toch alle rust kunt vinden. De oude binnenstad is al eeuwenlang vrijwel onveranderd gebleven, wat deze stad wel heel bijzonder maakt! De zeer nauwe straatjes maken de Medina tot een labyrinth waar het soms moeilijk blijkt om de weg niet kwijt te raken. De Riad waar je in verblijft ligt vanaf de blauwgroene toegangspoort (Bab Boujeloud) echter op een gemakkelijk terug te vinden punt.

Dag 2: Fez (incl. ontbijt)
Vandaag zul je samen met een local de stad Fez gaan ontdekken. Na het ontbijt zal je samen met een inwoner van Fez de Medina gaan verkennen. Hij komt je ophalen bij de Riad. Deze gids kan je veel vertellen over deze intrigerende stad en brengt je op speciale plaatsen zoals de poorten van het Koninklijk Paleis en een traditionele pottenbakkerij. Hier vandaan neemt hij jullie via een kronkelend weggetje de stad uit omhoog naar een uitkijkpunt over de stad welke omringt is door de graven van de Meridinen, de oude heersers van Fez. Deze graven liggen op de top van de heuvels waar Fes tegenaan gebouwd is. Eenmaal in de Medina zal hij je meenemen naar onder andere de Bou Inania-medresse. Een medresse is een religieuze school waar studenten de islam bestuderen. Deze medresse is prachtig gedecoreerd met sierstucwerk, bewerkt cederhout en mozaïek. Je zult vandaag de wereldberoemde leerlooierijen uiteraard niet overslaan! De middag is ter vrije besteding. Aan het einde van de middag haal je alvast de huurauto op. Zo bespaar je morgenochtend wat tijd.
Dag 3: Fez – Merzouga (incl. diner & ontbijt)
Na het ontbijt ga je al vroeg op pad. De rit naar de woestijn duurt zonder stops namelijk ongeveer 8 uur. Er is onderweg veel te zien dus reken ook op wat fotostops! De wegen zijn van goede kwaliteit.
Je verblijft vannacht in een simple, maar gezellige herberg met zwembad aan de rand van de Sahara. Na het diner kun je wat uitrusten in de lounge of samen met de nomaden muziek maken op het terras!

Dag 4 Merzouga (incl. lunch, diner en ontbijt)
Deze dag kun je rustig aan doen. Pas aan het einde van de middag trek je samen met de nomaden en de kamelen de duinen van Erg Chebbi in. De duinen van van de Erg Chebbi van meer dan 90 meter hoog zijn altijd spectaculair, maar vroeg in de ochtend of bij zonsondergang zijn ze op hun mooist. In ongeveer 1,5 uur rijd je naar het tentenkamp midden in de woestijn. Maak je na het aanschouwen van de zonsondergang klaar voor een traditionele maaltijd onder de sterrenhemel.
Je slaapt vannacht in een Berbertent of onder de heldere sterrenhemel! Het kamp is zeer simpel en traditioneel. Een tent is voor vier tot vijf personen en er zijn matrassen en dekens beschikbaar. Het kan behoorlijk koud worden ‘s nachts (vooral tijdens de winter van november tot april) en veel mensen vinden het fijn om hun eigen slaapzak te gebruiken. Je bent uiteraard niet verplicht om in de tent te slapen. Je kunt ook direct onder de heldere sterrenhemel overnachten! Moet je naar het toilet? Het is hier back to basic!

Optioneel kun je in de ochtend per 4×4 op safari door de duinen. Vraag bij interesse naar de prijzen.

Dag 5: Merzouga – Todra-kloof (incl. ontbijt)
Bij zonsopkomst rijd je op je kameel terug naar de herberg waar je kunt douchen en het ontbijt klaarstaat. Je zult helaas afscheid moeten nemen van de Erg Chebbi woestijn. Over een goede geasfalteerde weg vervolg je je reis richting de Hoge Atlas. Na een rit van ongeveer drie uur kom je aan bij de ingang van de Todra kloof. De Todrakloof is een smalle doorgang met aan weerszijde rotsformaties van wel 300 meter loodrecht omhoog. Er stroomt ook een klein riviertje door de kloof welke in de zomermaanden op het merendeel van de plekken droog ligt. Je verblijft hier in een simpele kamer op een fantastische lokatie midden in het nauwe gedeelte van de kloof.

Dag 6: Todra-kloof – Ait Benhaddou (incl. ontbijt)
Na het ontbijt vervolg je je rondreis en rijd je vanuit Todra door de vallei van de duizend kashba’s naar Ait Benhaddou. Ait Benhaddou is een klein dorpje waar je één van de grootste kasbahcomplexen van het land aan zult treffen. Kasbahs zijn Middeleeuwse forten, vaak met een bewoonbaar gedeelte in het midden. Zij worden gekenmerkt door de bruine kleur, en de typische torentjes. Misschien herken je Ait Benhaddou wel uit films als ‘Gladiator’, ‘The Mummy’ en ‘Lawrence of Arabia’. Het fort wordt af en toe namelijk als achtergronddecor gebruikt en staat al sinds 1987 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. In de namiddag kun je een wandeling maken. Je verblijft vannacht in een typische Riad in kasbahstijl in Ait Benhaddou.


Dag 7: Ait Benhaddou – Hoge Atlas gebergte (Imlil) (incl. diner en ontbijt)
Er staat vandaag een rit van ongeveer 5 uur naar het imposante Hoge Atlas gebergte op het programma. Voordat je aankomt bij Toubkal National Parc doorkruis je de Tizi n’Tichka pas op 2260m. Rijd door kleine berberdorpjes over slingerende bergwegen voordat je aankomt in Imlil. Je verblijft vannacht in een berber guesthouse waar je kunt smullen van een traditionele maaltijd in de gezellige zitkamer. Geniet van de rust en het prachtige uitzicht over de bergen.

Dag 8: Essaouira (incl. ontbijt)
De rit van vandaag gaat naar het kustplaatsje Essaouira. Essaouira is een aangename bestemming waar veel artiesten, kunstenaars en ‘hippies’ hun thuishaven hebben. De middeleeuws aandoende Medina van Essaouira staat op de werelderfgoed lijst van UNESCO en bestaat uit kanteelmuren waarbinnen je vele winkeltjes aantreft. Van winkeltjes met sieraden of winkels met leren tassen en laarzen tot houtwerkinkeltjes. In dit stadje kun je goed shoppen voor het thuisfront! Door de vooral in de lente en zomer aanwezige wind is Essaouira ook geliefd onder kite- en windsurfers. Vergeet niet een vers visje te eten! De reisduur van Imlil naar Essaouira is ongeveer 4,5 tot 5 uur.

Dag 9: Essaouira (incl. ontbijt)
Vrije dag in Essaouira. Je kunt vandaag bijvoorbeeld een wandeling maken over de boulevard, een bezoek brengen aan het haventje met de typische blauwe bootjes of even lekker winkelen in de binnenstad.

Dag 10: Marrakech (incl. ontbijt)
In ongeveer 2,5 tot 3 uur rijd je terug naar Marrakech waar je de auto bij het autoverhuurbedrijf inlevert en je een taxi neemt naar de stijlvolle Riad waar je de komende twee nachten zult verblijven.
Een avondbezoek aan het bekendste plein van Marrakech ‘Djemaa el Fna’ is een echte aanrader. Het is er na zonsondergang een waar circus van acrobaten, muzikanten, slangenbezweerders en verhalenvertellers. Houd er rekening mee dat dit voor deze mensen hun bron van inkomsten is en dat de bijdrage van een paar dirhams gewenst is wanneer je je laat verrassen door hun kunsten. Pas wel op voor zakkenrollers! Op één van de omliggende dakterrassen van de restaurants gelegen aan het plein kun je even bijkomen en genieten van een echte Marokkaanse muntthee.

Dag 11: Marrakech (incl. ontbijt)
Vrije dag in Marrakech.
Je kunt ervoor kiezen om vandaag een stadwandeling te maken met een local die ook de minder bewandelde paden en unieke plekjes kan laten zien. Deze stadswandeling is optioneel.

Dwaal vandaag door de soukhs (markten) in de Medina van Marrakech of laat je verwennen in de Hammam. Er zijn een aantal bezienswaardigheden die je niet mag missen zoals een bezoek aan de Koutoubiamoskee en de Koranschool ‘Ben Youssef-medresse’ en de botanische tuin ‘Jardin Majorelle’ welke na de aanleg ervan in handen kwam van modeontwerper Yves Saint Lorent.Dag 12: Marrakech – naar huis
Onze chauffeur zal je op tijd komen ophalen om je naar de luchthaven te brengen voor de vlucht naar huis. Wat gaat de tijd snel!

Voor een indruk van de gebruikte accommodaties klik hier.

Inclusief:
– Transfer luchthaven Fez – Riad in Fez
– Transfer Riad Marrakech – Luchthaven Marrakech
– Citytour Fez
– Overnachtingen
– Ontbijt
– Tijdens het verblijf in Erg Chebbi zijn alle maaltijden inclusief
– Huurauto (C-klasse)
– Tocht per kameel in de woestijn

Exclusief:
– Internationale vlucht
– Drankjes, souvenirs en andere persoonlijke uitgaven
– Fooien
– Reisverzekering

Vanaf
vanaf 2 personen, incl. huurauto categorie C – VW Polo Trendline of vergelijkbaar, excl. € 17,- boekingskosten p.p.

Voor meer informatie over de autohuur klik hier.<< Terug